Appartementen

Entree

De hoofdingang van het complex is gelegen aan de noordkant. De entree is afgesloten en via het intercomsysteem met videofoon kunnen de bewoners van de 1e, 2e en 3e verdieping de deur vanuit de woning openen voor bezoek. Na de hoofdentree komt u in de centrale hal. Hier treft u de lift en de trap aan naar de 1e, 2e en 3e verdieping. Links naast de entree van het appartementencomplex bevinden zich de brievenbussen voor de appartementen welke zich op de verdiepingen bevinden. Vanuit de centrale hal zijn ook de bergingen bereikbaar.

Indeling appartementen 

Alle appartementen in het complex hebben een ruime woonkamer, keuken, twee slaapkamers, een royale badkamer met toilet, in de hal nog een apart toilet. De hal is tevens voorzien van een aparte berging met een aansluiting voor een wasmachine / droger. Er zijn vier typen appartementen en een gemeenschappelijke ruimte. Huurindicatie, prijzen zijn inkomensafhankelijk.

De badkamer is voorzien van een douche met een thermostatische douchemengkraan met onderuitloop en glijstang, een wastafel met mengkraan, planchet en spiegel en een hang toiletcombinatie. Alle appartementen zijn uitgerust met veilig hang- en sluitwerk aan ramen en deuren. Daarnaast zijn de appartementen op de verdiepingen en de algemene ruimte voorzien van een intercomsysteem met videofoon. Alle woningen beschikken tevens over eigen oplaadplaats voor een scootmobiel.

De appartementen voldoen aan het Politiekeurmerk Veilige Woning. 

Type A 85m2

Type B 95m2

Type D 85m2

Type E 92m2

Het Complex

Woongroep 50+ “De Wiekslag” Dronten

Innovatief en duurzaam energieconcept... “De Wiekslag”, vernoemd naar de vorm, heeft in totaal vier verdiepingen. De begane grond en de eerste verdieping zijn volledig bebouwd. De derde verdieping ligt terug ten opzichte van de voorgevel. In de 'knik' is nog een vierde laag ontworpen, waardoor dit een accent wordt. Door de verspringen in de gevel krijgt het gebouw een kleinschaliger gevoel waardoor het beter past in haar omgeving. Het gebouw volgt de vorm van de locatie om optimaal de grond te benutten.

Gemeenschappelijke ruimte

Het complex beschikt tevens over een gemeenschappelijke ruimte van +/- 100m2 met een royaal terras op de begane grond. Deze ruimte kan door de leden van de woongroep gezamenlijk en / of individueel worden gebruikt en is van dezelfde gemakken als de overige appartementen voorzien.

 

Voorzieningen appartementen

 

Aan de zuidoostzijde en de zuidwestzijde, zijn de woonkamers en de balkons van de appartementen gesitueerd. De entree van het complex ligt aan de achterzijde, waar ook de parkeergelegenheden liggen.

In het appartementencomplex zijn forse duurzaamheidsmaatregelen getroffen om reductie op het gebied van CO2-uitstoot en energiebesparing te bewerkstelligen. OFW heeft door ruim onder de geldende norm van een EPC-waarde (energieprestatie coëfficiënt) van 0,8 van vorig jaar te blijven, groenfinanciering gekregen.

“Met een EPC van 0,38 is dit het meest energiezuinige gebouw in de gemeente Dronten, en was het zelfs op een bepaald moment in heel Nederland” aldus de toenmalige directeur-bestuurder van OFW, mevrouw Sweringa. “Ik heb zelfs gehoord dat men in Scandinavië over dit energieconcept heeft geschreven." 

De appartementen zijn voorzien van een warmtepomp-installatie. Deze installatie verzorgt het warme water en de verwarming van de gehele woning door middel van vloerverwarming. In het appartement is in de woonkamer een extra radiator aangebracht, zodat men de gewenste temperatuur sneller kan bereiken. De temperatuur is in te stellen.

Het complex in aanbouw

Door het gebruik van de warmtepomp is er geen gasaansluiting meer nodig in de woning. Voor alle appartementen betekent dit dat er niet op gas kan worden gekookt. Alle ramen hebben warmtewerend glas.

Alle woningen zijn voorzien van een ingenieus gebalanceerd luchtventilatiesysteem. De woon- en slaapkamer(s) hebben een CAI- en telefoonaansluiting. Er zijn voorzieningen getroffen voor zowel kabel als glasvezel. 


Om deze zeer lage EPC-waarde te krijgen zijn de woningen (gestapelde bouw) extra goed geïsoleerd (RC 5-6), zit in de woningen vloerverwarming, zonwerend glas en wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen voor het elektriciteitsgebruik ten behoeve van de warmtepomp, lift, algemene verlichting en in piekuren ook voor het elektriciteitsgebruik van de bewoners.

Men heeft gekozen voor een innovatief concept met een duurzaam semicollectief systeem, waarbij de appartementen gebruikmaken van een warmtepomp. Dit is één open bron met warmte en koude opslag in de bodem. Hierdoor is ook koeling mogelijk in de zomer. Voor warm tapwater zijn er tien Heatpipes (zonneboilers) op het dak geplaatst.

Vanzelfsprekend is het per woning regelbaar. Er wordt in het gehele complex geen gebruik meer gemaakt van gas. De installatietechniek zit in technische ruimtes en niet meer in de woning. Voor onderhoud hoeft OFW de bewoner niet meer lastig te vallen.